Прилагођена претрага

12. 6. 2009.

DA LI SU GAZIRANA PIĆA OPASNA

Da li su gazirana pića opasna? Ovo pitanje pre ili kasnije postavi svaki ljubitelj gaziranih pića. Neko će reći da jesu, neko da nisu, a šta o tome kažu stručnjaci?
Ljudi koji dnevno popiju nekoliko litara gaziranih pića mogli bi da imaju ozbiljnih problema s mišićima, pa čak i sa srcem. Smanjenje kalijuma do koga dolazi zbog prekomernog pijenja gaziranih napitaka, može dovesti do poremećaja srčanog ritma. Takođe, nedostatak kalijuma izaziva mišićnu slabost, grčeve, lupanje srca i mučninu.

Studija je obuhvatila pacijente koji su pili između dva i devet litara gaziranih pića na dan, a među njima su bile i dve trudnice. Jedna od njih, koja je pila tri litra koka-kole na dan, žalila se na umor, gubitak apetita i povraćanje, dok je druga, koja je pila sedam litara na dan, patila od mišićne slabosti. Obe su se potpuno oporavile kada su prestale da piju ove napitke i kada su dobile kalijum, pokazala je studija. Studija je pokazala i da do nedostatka kalijuma može doći i zbog uzimanja tri najčešća sastojka gaziranih pića: glukoze, fruktoze i kofeina.

Нема коментара:

Прилагођена претрага