Прилагођена претрага

17.06.2009.

Šta je RSS feed

Sigurno ste često viđali na sajtovima rečenice sledećeg tipa "pretplatite se na naš RSS feed", "pratite nas preko RSS feed-a" i sl. Sigurno ste se zapitali šta znači to "RSS feed", šta je to u stvari?
RSS predstavlja protokole za prenos podataka preko interneta (Rich Site Summary, RDF Site Sumary, Really Simple Syndication, Atom Syndication Format ).
Najčešće se RSS smatra skraćenicom od Really Simple Syndication - stvarno jednostavne vesti, što zaista i jeste tako. RSS feed vam omogućava da sa samo jednog mesta pratite veći broj sajtova koji vam se sviđaju. Dakle, ne morate posećivati svaku stranicu posebno i na taj način gubiti svoje dragoceno vreme. Preko RSS feeda ćete ukratko i jednostavno biti obavešteni o bilo kakvim promenama na sajtu koji vas interesuje, kao što je dodavanje novog sadržaja.
RSS ne koristi HTML (Hyper Text Markup Language ), pa se za njihovo pregledanje ne mogu koristiti obični internet preglednici (browser-i) kao što su Opera, Internet Explorer, Mozila Firefox.. Za njih se koriste posebni preglednici, kao što je npr. GreatNews Rss Reader, koji su besplatni. Postoje dve vrste RSS preglednika ili čitača: desktopni i web čitač.
Desktopni čitač instalirate na svom kompjuteru, dok je web, ili online čitač postavljen na nekom sajtu i njemu pristupate preko svog internet browser-a. Naravno, besplatni su, mada je za neke potrebna besplatna registracija.
Gde skinuti RSS čitače:
Prednost RSS-a nad "običnom" internet stranicom je u tome sto je jako jednostavan i brz. RSS preglednici jako brzo, za svega nekoliko sekundi, indeksiraju promene na sajtovima koje pratite. Promene često indeksiraju nakon određenog vremenskog perioda pa vam o tome pošalju obaveštenje, ili ih indeksiraju u trenutku samog korišćenja RSS čitača.
RSS feed-ove koriste uglavnom sajtovi čiji se sadržaj često menja, pa žele svojim posetiocima da omoguće brzo pregledanje istih.

Za vlasnike web sajtova RSS feed-ovi su i način promocije koji funkcioniše tako što posetioci pročitaju kratku vest, pa ako im se svidi i zainteresuje ih, posetiće i sajt kako bi pročitali celu vest.
Sajt koji svojim posetiocima nudi uslugu praćenja putem RSS feed-a prepoznaćete po karakterističnoj ikoni, najčešće narandžaste boje.

Нема коментара:

Прилагођена претрага