Прилагођена претрага

30. 6. 2009.

VOŽNjA OPASNA PO ŽENE

Na pitanje koja je najveća opasnost za žensko zdravlje, većina će odgovoriti rak dojke ili srčane bolesti. Ali, sudećim po najnovijem istraživanju, nisu u pravu jer je za žensko zdravlje najopasnije – sesti za volan. Automobilske nesreće su glavni uzrok smrtnosti kod žena mlađih od 35 godina, stoji u rezultatima istraživanja Američkog centra za kontrolu bolesti, a osim toga, vodeći su uzročnik traumatskih povreda mozga kod žena svih godina.

Ipak, činjenice govore da je većinu nesreća moguće sprečiti, a najvažnije je ostati usredsređen na vožnju. Podaci govore da je 85 odsto svih automobilskih nesreća rezultat nepažljive vožnje. Osim vizuelnog odvlačenja pažnje, kad se ne gleda put; fizičke, kad se rukama ne drži volan; tu je i kognitivna nepažnja, a to su trenuci kada nam misli odlutaju.

Stručnjaci tvrde da je vožnja jedan od najkompleksnijih kognitivnih zadataka koje izvodimo. Upravo zbog toga razgovor mobilnim, čak i kada se koriste hands free uređaji, četvorostruko povećava rizik od sudara, a to su potvrdila brojna istraživanja. Međutim, slanje SMS poruka tokom vožnje šestostruko povećava rizik od sudara, budući da nam ta radnja odvlačipažnju vizuelno, kognitivno i fizički.

Нема коментара:

Прилагођена претрага