Прилагођена претрага

30.06.2009.

VOŽNjA OPASNA PO ŽENE

Na pitanje koja je najveća opasnost za žensko zdravlje, većina će odgovoriti rak dojke ili srčane bolesti. Ali, sudećim po najnovijem istraživanju, nisu u pravu jer je za žensko zdravlje najopasnije – sesti za volan. Automobilske nesreće su glavni uzrok smrtnosti kod žena mlađih od 35 godina, stoji u rezultatima istraživanja Američkog centra za kontrolu bolesti, a osim toga, vodeći su uzročnik traumatskih povreda mozga kod žena svih godina.

Ipak, činjenice govore da je većinu nesreća moguće sprečiti, a najvažnije je ostati usredsređen na vožnju. Podaci govore da je 85 odsto svih automobilskih nesreća rezultat nepažljive vožnje. Osim vizuelnog odvlačenja pažnje, kad se ne gleda put; fizičke, kad se rukama ne drži volan; tu je i kognitivna nepažnja, a to su trenuci kada nam misli odlutaju.

Stručnjaci tvrde da je vožnja jedan od najkompleksnijih kognitivnih zadataka koje izvodimo. Upravo zbog toga razgovor mobilnim, čak i kada se koriste hands free uređaji, četvorostruko povećava rizik od sudara, a to su potvrdila brojna istraživanja. Međutim, slanje SMS poruka tokom vožnje šestostruko povećava rizik od sudara, budući da nam ta radnja odvlačipažnju vizuelno, kognitivno i fizički.

Нема коментара:

Прилагођена претрага