Прилагођена претрага

14.07.2009.

Jemstvo za kredit

Šta sve firme ne bi učinile samo da privuku klijente! U vreme opšte ekonomske krize u svetu jedna firma u Letoniji klijentima nudi kredite koji kao jamstvo za kredit daju svoju dušu.

Zainteresovani, od kojih se traži samo ime, pozvani su da dokument naslovljen "Ugovor" potpišu sledećim rečima: "Ovo je moja besmrtna duša", i mogu uzeti kredit.

Viktor Mirosičenko, predstavnik firme "Kontora", kaže da nikakav lovac na dugove neće biti angažovan u slučaju da ljudi ne vrate dug, niti će biti primene sile u bilo kom vidu. "Šta da radimo ako neki ne vrate dug? Oni jednostavno više neće imati dušu, to je sve", izjavio je on sedeći za računarom u svojoj skromnoj kancelariji i pokazujući svežanj novčanica kao dokaz o ozbiljnosti poslovanja.

Najveća pozajmica koju je do sada firma "Kontora" dala iznosi 250 lata (358 evra). Dug treba da bude vraćen u roku od 90 dana uz dosta visoku kamatu. Od kako je firma počela sa radom, pozajmicu je uzelo oko 200 ljudi, izjavio je Mirosičenko.

Letonija je članica Evropske unije koja je najteže pogođena svetkom ekonomskom krizom. Nezaposlenost raste, banke odobravaju manje kredite, ali zato cvetaju male firme koje lako daju pozajmice.

Нема коментара:

Прилагођена претрага