Прилагођена претрага

17. 7. 2009.

Kako popraviti raspoloženje

Raspoloženja određuju naš život. Neraspoloženje može da se uvuče u naš život skoro neprimetno poput tamnog oblaka koji se progura ispred sunca. Osetimo se nezadovoljno i utučeno. Dajemo vam nekoliko saveta kako da popravite raspoloženje...

Dobro raspoloženje je nestalo, a uzrok je retko kad zaista poznat. Naginjemo ka tome da naše neraspoloženje shvatamo kao reakciju na neki spoljni događaj, ali zaista retko možemo da obrazložimo raspoloženja. Ipak, ona su uvek „zarazna“ jer je svako od nas iskusio kako lepo raspoloženje može da nam pokvari neko ko je ljut.

Bečki psiholog Julia Umek otkriva kako da popravimo raspoloženje.

1. Dobro se naspavajte
Kada smo dobro naspavani, lakše ćemo održati lepo raspoloženje. Nemojte da spavate ni previše ni premalo, jer to može odvesti u bolest ako se pretera. Odagnajte kradljivce sna poput teškog jela, horor-filmova i svađe, i investirajte u pripremu za okrepljujući i dobar san.

2. Jedite „hranu za dušu“
Teško jelo oduzima dobro raspoloženje. Zaista dobra hrana za raspoloženje nasuprot tome je sveže voće i povrće jer sadrže važne vitamine i minerale koji su potrebni našem mozgu za stvaranje hormona sreće. Tu spadaju, na primer, banane. Proizvodnju ovih hormona podstiču i omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput sardina ili lososa.

Obavezno izbegavajte transmasti jer one ne samo da povećavaju nivo holesterola i otrovne su za srce, nego mogu da izazovu i depresivna raspoloženja. Ove transmasti se nalaze u brzoj hrani i određenim jelima od brašna.

3. Boje prave raspoloženje
Boje povećavaju naš dobar osećaj tako što podstiču vegetativni nervni sistem i hormonsku aktivnost. Svetao nameštaj i tapete unose više svetla u sobu. Birajte i odeću u bojama koje su za vas odraz lepog raspoloženja. Tako crvena boja virtuozno daje snagu.

4. Svesno stvorite mir
Mnogi ni ne primećuju da im nešto uporno ometa mir. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji već je dovoljno 35 decibela pozadinskih zvukova da bi se povećao nivo stresa. Obratite pažnju na prag buke u vašoj okolini. Barem dva puta nedeljno potražite mesta koja vam poklanjaju apsolutni mir. Šetajte u šumi gde će svež vazduh učiniti čuda i podići raspoloženje.

5. Planinarenje
Najbolji put ka dobrom raspoloženju i najveći popravljač raspoloženja je planinarenje. Već sa prve uzvišice svet izgleda drugačije. Mnogi problemi odjednom izgledaju sasvim mali, a širina otvara duh za nove perspektive.

Нема коментара:

Прилагођена претрага