Прилагођена претрага

28. 7. 2009.

Luksuzni vozovi

Jedno od prvih prevoznih sredstava kojima je čovek putovao na veće udaljenosti je voz. U početku je, kao i svaki pronalazak, voz bio privilegija bogatih, kasnije je postao stvar potrebe a danas u eri bržih i udobnijih prevoznih sredstava vozovi dobijaju i svoju drugu svrhu-postaju mali putujući hoteli u kojima možete naći sve što želite. Zamislite samo - probudite se u jednom gradu, doručkujete u drugom, zatim razgledate četvri u kome i ručate i tako u krug. Uzbudljivo, zar ne?

Najpoznatiji i najluksuzniji voz na svetu je Afrički Plavi voz koji putuje kroz centralnu Afriku. Ne manje poznat je i Orijent Ekspres koji prolazi kroz najlepše evropske gradove. Za on koji žele da obiđu Škotsku najbolji izbor je Royal Scotsman. "Voz koji leti u nebo" je voz kojim možete obići jedan deo Meksika i pri tom proći kroz čak 86 tunela.

Ako ipak više volite da obilazite Evropu možete putovanje započeti u Milanskom gradskom centru gde ćete nakon razgledanja Leonardove freske "Tajna večera", posete crkvi "Santa Maria della Grazie", jedne od najvećih gotskih katedral na svetu "Duomo", poznate milanske opere "La Scala" krenuti vozom do Venecije. Obilazak ovom gradu uključuje obilazak Piazze San Marco, katedrale Svetog Marka i Duždeve palate. Put će vas dalje odvesti u Pizu, Florencu, Pompeju, Amalfe, Ravelo, Napulj i do konačnog odredišta-Rima.

U našoj zemlji poznati vozovi ovog tipa su voz Romantika, koji saobraća na različitim relacijama zavisno od sezone i Plavi voz, nekada nepristupačan običnom narodu jer je služio za potrebe tadašnjeg predsednika SFRJ, koji je danas moguće iznajmiti, naravno ako to možete sebi da priuštite.

Нема коментара:

Прилагођена претрага